Uitgerust wakker worden

zondag 11 september 2016

De Sleutel tot Succes: Gezond Slapen.

De Sleutel tot Succes is Gezond Slapen


Geef jij als werkgever of manager ook zoveel geld uit aan efficiencytrainingen, teamtrainingen, stressreductie-trainingen en vitaliteits-trajecten? Alles om er maar voor te zorgen dat we sneller, beter, efficiënter en concurrerender worden en beter in ons vel komen te zitten?

Dan heb ik nieuws: Je zou hiermee wel eens het paard achter de wagen kunnen spannen.

Want één onderwerp wordt stelselmatig niet mee genomen in dit rijtje:  de slaapgewoontes van de individuele werknemers. En die zijn veelal bar slecht in onze Westerse samenleving, zo blijkt uit veel onderzoeken.

Er wordt echt heel slecht geslapen. Het lijkt erop dat we in met z'n allen in een slaapcrisis zijn beland. Wie slaapt er nog nacht na nacht minimaal 7 uur? Werkend Nederland haalt 5 uur, hooguit zes uur per nacht.

En een goede nachtrust, nacht na nacht, is een voorwaarde om overdag het beste uit je zelf te halen. Gezond slapen, dat betekent elke nacht minimaal 7 uur met een goede kwaliteit van slaap. Dat laatste betekent voldoende slaap-cylci, voldoende diepe slaap en voldoende remslaap. Het is goed voor de gezondheid, het humeur en, zoals dus blijkt, voor de efficiency op het werk.

Gezondere, ontspannen en blije werknemers betekent: minder verborgen verzuim, minder ziekte verzuim, hogere productiviteit en efficiency, betere communicatie, soepeler samenwerking. Zijn dat nu juist niet die onderwerpen waar al die duur betaalde trainingen naar streven?

Aandacht voor slaap en slapeloosheid levert dus veel op. Immaterieel en materieel voor werknemer en werkgever.


Even wat feiten en cijfers:

+ Een Amerikaans onderzoek uit 2011 van Ronald  C. Kessler e.a. naar 'Insomnia and Performance in us workers' meldt dat slaapgebrek een gemiddeld productiviteitsverlies van 11 dagen per persoon oplevert.  En dat terwijl mensen juist laat naar bed gaan omwille van de productiviteit. Dat kost pp  $2280. Reken even voor Nederland € 2000,00 per slapeloze werknemer. In Nederland hebben we 7 miljoen werkenden. Uit een Britse enquete van Becky Frith naar de kosten van insomnia voor het britse bedrijfsleven blijkt dat één op de vijf werknemers klaagt over slaapgebrek. Reken maar uit wat dat dan voor Nederland betekent: Dat is 1,4 miljoen werknemers x € 2000,00 = 2,8 miljard euro. Het ziekteverzuim is hier niet in meegenomen, omdat mensen zich vrijwel nooit wegens moeheid en slaapgebrek ziek melden. Feit is wel dat mensen doordat ze slecht slapen vatbaarder zijn voor lichamelijke kwaaltjes en ziektes en zich daardoor dus vaker en soms ook langer ziekmelding. De totale insomnia kosten zijn dus nog veel hoger.

+ Minder dan 7 uur slaap per nacht vermindert de effectiviteit op het werk, zo meldt wederom een Brits Onderzoek uitgevoerd door Vitality Health. De onderzoekers keken naar ‘presenteïsme’, dat is wanneer mensen werken, maar niet optimaal presteren, en ‘absenteïsme’ (verzuim).

+ Slaapgebrek leidt tot verminderde concentratie, slecht humeur en intense vermoeidheid. Door het inleveren van slaap kunnen bestaande ziekten maar matig herstellen en liggen nieuwe ziekten op de loer. Slaappillen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen. Samen met directe gevolgen van slaaptekort zoals ongelukken en verzuim kost slaaptekort ons miljarden euro's en bovenal onze gezondheid, zo meldt Info.nu

+ Na slechts twee weken van slaap tekort (maar 6 uur per nacht slapen) neemt je prestatievermogen zo sterk af dat het lijkt alsof je al 24 uur in touw bent. Voor mensen die maar 4 uur per nacht slapen is dat 48 uur. Uit een onderzoek van Hans van Dongen e.a.

+ Slaap tekort is ook te zien aan je: Britse onderzoeker namen foto's van de huid van vrouwen nadat ze acht uur hadden geslapen. En vervolgens weer, nadat ze vijf nachten maar 6 uur hadden geslapen. Resultaat: 45% meer dunne lijntjes, 13 procent meer onzuiverheden en 8 % meer roodheid.

+ Inmiddels is er ook veel meer duidelijk over de functie van slaap voor het brein: tijdens de slaap reinigt je brein zich. Het ontdoet zich van schadelijke stoffen. Recent is ook ontdekt dat je brein behalve afvalstoffen ook niet gebruikte neurale verbindingen opruimt tijdens de slaap.

Het klopt dus:  Als je genoeg hebt geslapen is je hoofd de volgende dag weer lekker fris en leeg is. Zes uur of minder is daarvoor echter NIET genoeg! Door slaap tekort start je dus dag al met een 'vol' hoofd.

Gezond Slapen = De Sleutel tot Succes 

Werkgevers, arbodiensten en vitaliteitscoaches en zelfs loopbaancoaches zouden er dus goed aan doen meer aandacht te geven aan het verbeteren van de slaap van de werknemers. Er is begrijpelijk wat terughoudendheid hier, omdat de slaapkamer van de werknemer nogal privé is. Echter als je ziet hoeveel kosten, immaterieel en materieel slapeloosheid met zich mee brengt is het wat mij betreft legitiem dat de werkgever zich met de slaapgewoontes van zijn werknemer gaat bemoeien. Het kan wel handig zijn om daar iemand voor in te huren, zodat je jezelf niet al te dicht in het privé-leven van je werknemer hoeft te bewegen.

Hoe herken je structureel slaap tekort op de werkvloer?


Niet iedereen praat er gemakkelijk over dat hij/zij te weinig slaapt en ook niet iedereen is zich  bewust van een structureel slaaptekort. Dat klinkt vreemd, want mensen ervaren de moeheid wel, maar gaan er van uit dat dat zo hoort. Daarom is goed observeren en het goed kennen van je werknemers belangrijk.

Twee objectieve observaties:

1) als iemand elke dag weer opnieuw nog midden in de nacht social-media berichten verstuurt kan het op zijn minst een aanknoping vormen om te vragen of hij wel voldoende slaapt.

2) als iemand tot laat in de avond (b.v tot 22.00 uur of soms nog later) mails verstuurt en opdrachten afhandelt kan je je afvragen of er wel voldoende nachtrust is.

3) als iemand zich regelmatig kortdurend ziek meldt kan slaap tekort de onderliggende oorzaak zijn

De meer subjectieve observaties

3) als iemand stelselmatig net steeds wat later op zijn werk verschijnt

4) als iemand veel meer in zijn/haar mars heeft dan er tot nu toe uitkomt

5) als iemand veel gaapt, een vermoeide, niet energieke indruk maakt, soms even indut.

6) als iemand kribbig is, snel over de rooie, boos wordt, weinig kan hebben

7) als iemand nodeloos steeds maar weer kleine 'slordigheids' foutjes maakt

8) als iemand nodeloos steeds net te veel schade heeft aan materiaal of vervoermiddel

9) als iemand ongelukken veroorzaakt op het werk

Het wil niet zeggen dat mensen die deze verschijnselen vertonen vast en zeker te weinig slapen, maar het zijn wel alarmsymptomen waar in overleg met de werknemer en een deskundige naar gekeken mag worden.


Wat kan je doen als werkgever?

Bewustwording is een belangrijk ding. Als mensen zich niet bewust zijn van de schadelijkheid van slaap tekort en ook niet dat zij door 6 uur of minder te slapen flinke risico's lopen op gezondheidsschade en schade aan hun loopbaan, kan je ook niet verwachten dat ze iets gaan veranderen. Dus voorlichting middels lezingen/workshops/cursus is onontbeerlijk.

En hier geldt overigens, zoals bij zo veel veranderingen: een top-down benadering is heel effectief. Als je als manager, directeur, projectleider zelf tot diep in de nacht je opdrachten uitstuurt kan je natuurlijk niet verwachten dat je werknemers lekker gaan liggen slapen. En ja, ook jij als leidinggevende zal beter worden in alles wat je doet als je toekomt aan zeven uur slaap per nacht.

Ik maak een onderscheid tussen mensen die wel WILLEN slapen maar niet KUNNEN. En mensen die het wel zouden KUNNEN maar het niet DOEN.

Voor beide zijn oplossingen, maar die zijn anders van aard.

Voor de mensen die wel willen maar niet kunnen is deskundige hulp nodig. Voor deze groep mensen heb ik mijn Uitgerust Ontwaken 20 weken programma ontwikkeld. Daarin help ik hen met een brede integrale aanpak tot in de kern de slaapstoornis op te lossen, zodat zijn blijvend goed slapen en ook weer toekomen aan leven in plaats van overleven. Dit programma is heel effectief o.a. doordat ik van de nieuwste technologie op breintrainings-gebied gebruik maak.  Ook voor mensen die al jaren slecht slapen en al "alles" geprobeerd hebben. Voor meer info hierover, kijk even verder op mijn website http://www.slaapclinic.nl

Voor de andere groep, de mensen die wel kunnen slapen maar het niet doen is voorlichting, educatie en bewustwording belangrijk. Voor hen heb ik een online coachings-programma:  In zes stappen naar een gezonde nachtrust, gekoppeld aan een start-workshop.

Van deze groep mensen is bekend dat zij denken tijd te kort te komen als ze zeven uur per nacht besteden aan slapen. Ook zijn zij er van overtuigd dat zij echt wel met maar 5 uur slaap toekunnen. Niets is minder waar.  Geloof me, als zij eenmaal de rust, helderheid en veerkracht hebben ervaren na een paar weken goed slapen, dan willen zij ook nooit meer anders, neem dat van mij aan!

Een interessante vraag voor deze groep is: Wat maakt dat jij denkt dat jij die ene uitzondering bent die het wel zal redden met 6 uur of minder slaap, ondanks alle onderzoek dat aangeeft dat dat uitermate schadelijk is.

Ik ben benieuwd naar het antwoord.

Aandacht voor een gezonde slaap geeft de sleutel tot succes. Voor werknemer en voor de werkgever. Wil je meer weten, een lezing of workshop boeken of hulp omdat je zelf slecht slaapt.......neem contact met mij op via mijn website http://www.slaapclinic.nl Ik help je graag!!

Marijke van Dellen
Breintrainer/slaapcoach


2 opmerkingen:

  1. Hoi Marijke,
    Wat een goede blog en vooral ook veel handige tips. Hoop dat veel mensen het gaan lezen groet,

    Erwin

    BeantwoordenVerwijderen